понеделник, 25 юли 2016 г.

BookTube-A-Thon - ъпдейт дневник и wrap up

Ден първи - 18.07.2016
Събудих се с мисълта, че ще свърша страшно много неща, но в края на деня мога да се похваля с пет от десет (да речем). Не четох толкова много, колкото бях планирала, не отидох на фитнес (и успях да си намеря подобаващо оправдание), не сготвих, каквото си бях наумила. Но пък си оправих багажа, изчистих, починах си и най-важното - с няколко момичета от буук блогър групата ни най-сетне създадохме група, в която да съберем всички пишещи за книги на едно място. Ако все още не сте я намерили или не сте получили покана да се присъедините - "Всички български буук блогъри" във фейсбук е вашето място. Та, по-голямата част от деня се занимавах с групата и hype-вах, защото идеята се върти в ума ми от страшно много време и да я видя осъществена е някак си много удовлетворяващо. 
Та, оставям това настрана. Започнах да чета The raven boys около обяд, едновременно комбинирайки аудио книгата и физическото българско издание. Знам - звучи много странно, но го направих с цел - исках да видя дали преводът съответства и дали е добър, за да мога да си позволя след това в ревю да го коментирам. А, и, защото неотдавна попаднах на пост, в който авторът коментираше как преводачите си позволяват да изменят оригиналните текстове. Разбира се, не исках да улича преводача в такова нещо, а от чисто любопитство си направих експеримент. Оказа се, че е малко сложно да слушаш на английски и да следиш на българки, съпоставяйки двете версии на един и същи текст. 
В крайна сметка успях да прочета все нещо от книгата, успях да изляза и да намеря няколко покемончета (не ме съдете, моля ви), да си взема новата лична карта и да изгледам епизод на Gossip girl. Мога да отбележа денят като полу-успешен заради неотметнатите задачи!
Прочетени страници: 175
Завършени книги: 0 

Ден втори - 19.07.2016
Залових 70 покемона в рамките на час и половина.
Това изречение обяснява липсата на впечатляващ прогрес днешния ден. С две приятелки решихме да си направим поход през столичен парк, за да уголемим колекциите си от редки покемони, и така попаднахме на няколко поке стоп-а, които привличаха повече от нормалното. Нека да се изразя така - в радиус от около 20 метра 50 човека седяхме, вперили поглед в екраните на телефоните си, от време на време извиквайки "Яяяяя, вижте всички, джиглипъф!". И не, не говоря за хлапета около 15-те, а мъже на повече от 25 години и нагоре, вървящи с външни батерии, които да захранят устройствата. Якото от цялата работа е, че с моите хора успяхме да намажем около отворените поке стопове и освен това не се наложи да изминем десет километра за същия брой измислени създания.
Най-сетне се убедих да отида на фитнес и въпреки скандално ниската батерия на телефона изслушах една-две глави от The raven boys, докато тичах на пътеката. Завърших книгата и я обожавам! Планирам да напиша ревю за нея (а може би докато четете това то вече е в блога), за да споделя впечатленията и истерията, която ме хвана малко след средата на книгата.
Не знам дали сте чували за milk and honey на Rupi Kaur, но ако не сте - заминавайте поне инстаграма да ѝ видите. Снощи вечерта си мислех за заглавието, което трябва да прочета само след залез, и ме хвана яд, че най-вероятно няма да го завърша, защото книгата ми е твърде обемна. И ми хрумна да я заменя с Mik and honey - бърза, съставена от кратки, но много смислени и силни поеми, които свърших за около час. Със сигурност някой ден отново ще прочета творенията на Рупи, защото ужасно много от тях откликнаха на настроението и позицията ми в живота. След някой друг месец с други ще стане точно това. Страшно красив сборник!
Прочетени страници: 339 
Завършени книги: 2

Ден трети - 20.07.2016
Не мога да се похваля с нещо впечатляващо днес, честно. Имам чувството, че пропилях всяка една минута - не четох до следобяд, размотавах се безцелно в градинката пред квартала два часа (търсих покемони), изгледах кой знае колко епизода на Gossip girl и "Детски конкурси за красота" (ТЛС ми е животчето понякога). Около седем най-накрая се стегнах, започнах и завърших четвъртата издадена на български книга на Рейнбоу Роуъл "Прикачен", която отговаря предизвикателството за книга от любим автор. Мнооооого ми хареса. Последните десетина страници вече четях със скоростта на охлюв, понеже не исках да свършва. Най-вероятно когато четете това ревюто вече ще е в блога ми, но сега тепърва ми предстои да го пиша. Едновременно искам да кажа ужасно много неща, но не знам как да ги структурирам...
Прочетени страници: 659
Завършени книги: 3

Ден четвърти - 21.07.2016
Обожавам да започвам деня си с два часа фитнес! Чувствам се, все едно след това мога да направя абсолютно всичко. И в действителност съм по-продуктивна от обикновено. Днес денят ми беше комбинация от почивка и работа върху блога. Наваксах с няколко публикации, които планирам от страшно много време, но все не успявам да завърша, почти написах и ревю за "Прикачен" (за него говорих вчера).
Не знам защо, но напоследък нямам желание да чета през деня, а започвам някъде около шест и чета до полунощ. Нямам нищо против, но понякога се чувствам, сякаш съм пропиляла по-голямата част от деня си, макар и да съм се занимавала с много други и ползотворни дейности. Обикновено за тези приблизително шест часа успявам да прочета книгата, която чета/съм планирала да чета, но днес стигнах само до 180-та страница на "Портретът на Дориан Грей". Книгата е великолепна, но сякаш ме изтощи. Затова я оставих и до доста късно си говорих за университети, учене, следващата година и разни други работи с най-добрата ми приятелка. Оскар Уайлд изисква малко повече внимание от това, което мога да му посветя в 12 вечерта.
Впрочем, попаднах на един плейлист в 8tracks и там намерих Monster на Imagine dragons точно в един от напрегнатите моменти в книгата. И честно казано се стреснах от това колко добре пасва текста на същността на Дориан. 
Прочетени страници: 839
Завършени книги: 3

Ден пети - 22.07.2016
След фитнеса днес реших да поразчупя графика и вместо да се занимавам с щяло и нещяло дочетох "Портретът на Дориан Грей" и поооочтиии изгледах ужасния филм от 2009. Книгата е великолепна, но филмът... бих го нарекла досаден, за да пропусна частта с разминаванията с оригинала. Не съм чак толкова учудена от това, но се надявах поне мъничко да са се съобразили. Поне актьорът да беше като описания от Оскар Уайлд Дориан Грей...
Ииии пак не четох до шест. Реших отново да променя първоначалния ТБР списък като вместо "Летни дни и летни нощи", планирана като корица с жълто, започнах "Перфектна химия" от Симон Елкелес. Определено съм в настроение за нещо в стил ала Tres metros sobre el cielo (и Марио Касас ;)))))))))))))). Прочетох едва 62 страници преди да реша, че не съм достатъчно адекватна, за да разбера написаното, и да си пусна Покемон. След маратона ще пусна ревю за книгата, тъй като от издателство Ибис бяха така мили да ми я пратят. Но с две думи тук - харесва ми колко неангажираща, забавна и позната е. Не е най-стойностното произведение на изкуството, до което съм се докосвала, нито пък ще влезе в челната петица с любими заглавия, но точно в този момент е перфектна, напълно достатъчна! (С изключение на правописните грешки на испански!!! Смятайте колко са ме натренирали учителите ми по езика, че да търся грешки в преводни книги дори...)
Прочетени страници: 957
Прочетени книги: 4

Ден шести - 23.07.2016
Някой да ми каже как така вече е събота. Имам чувството, че вчера беше неделя и тепърва трябва да стана и да започна да си оправям багажа от изминалата почивка...
Та, днес се събудих и веднага продължих да чета "Перфектна химия". Обичам книгата! Вече сто пъти казах, че не  най-великата и изпълнена с морал и перфектни герои и действия книга, но е перфектна сама по себе си. Тя е всичко, което обичах, когато започнах да чета, и всичко, което продължавам да обожавам. Затова, когато я приключих, ѝ дадох 5 от 5 звездички. Това беше около четири следобед, но въпреки това не започнах шестата книга от маратона, просто защото не знаех коя да взема. От определения списък ми остана само "Тайният живот на Беки Б.", но единствената е-книга, която имам, е отвратителна и когато я конвертирам, за да се отвори на Киндъла (ВСЕ ОЩЕ СИ НЯМА ИМЕ), думите и изреченията са накъсани на различни редове. Нямам никакви нерви да се занимавам с това, затова ще измисля друг план и все пак ще покрия всички предизвикателства!
Като цяло запълних останалите часове от деня с боядисване на вратата в стаята ми и писане на много, много, много постове, които ще пускам сигурно следващите два месеца. Най се гордея с трите ревюта, които завърших в рамките на седем часа. Понякога сама се изненадвам колко много време ми отнема, за да си събера мислите и да напиша най-доброто, на което съм способна. Малко завиждам на хората, които сядах и за 30 минути за готови. Не съм способна на това. За мен процесът е дълъг и внимателен - от структуриране на мислите до търсене на снимков материал, цитати и други допълнения, които да разнообразят писмената част.
Прочетени страници: 1235
Прочетени книги: 5

Ден седми - 24.07.2016
10:40 ч.: Успах се. Станах преди около 40 минути и реших да не си давам зор нито с фитнес, нито с четене, защото е неделя, нищо, че е и последният ден от маратона. Планирам този път да отида в залата по обед или следобед, след като измисля план за действие с книгите и напредна с него. Вече имам малка идея, която е свързана с това, от което съм обсебена напоследък, но ще видим какво ще стане.
12:25 ч.: Току-що приключих шестата книга за маратона - "Покемон, избирам теб!", която е кратка детска адаптация към първите десетина епизода на "Покемон". Имам книжката откакто се помня и я обичам страшно много! Показателно е това, че преди да започна да чета се наложи да позалепя разпадащите се странички. Тя покрива предизвикателството книга и филмова адаптация - от половин седмица със сестра ми гледаме анимето. В случая е малка измама, защото книжката е адаптация, но... Нека си затворим очите. И без това е съвсем мъничка - едва 87 страници с голяяям шрифт.
15:53 ч.: Все още не съм започнала да чета последната книга от маратона, но пък тичах? Час и половина кардио и състояние, в което влязох в съблекалните и просто легнах на пейката и едвам си събух маратонките. Планът оттук нататък е да се приведа в приемлив вид, да започна "Правилата на привличането" от Симон Елкелес, около пет-шест да отида на пазар и когато се върна да опитам да довърша втората част от трилогията. Звучи ми напълно възможно.
10:57 ч.: И "Правилата на привличането" е завършена! Хареса ми, но не толкова, колкото първата част. Намерих приликите с нея, вече познатите тропи и похвати за предизвикване на максимално напрежение, а също и черти от характерите на героите, които се повтарят при всички. Няма да ѝ дам максимален рейтинг, но в никакъв случай не мога да отрека, че много пъти ме накара да се усмихна и засмея (не казвам, че се смях на глас, но го казвам) заради шегите. И определено не пропуснах да побеснея заради някои грешки в испанския. Де да имаше някой, който да ми напише една шестица за старанието!
Прочетени страници: 1615
Прочетени книги: 7

Час преди официалния край на Booktube-A-Thon-а мога съвсем спокойно да го обявя за напълно успешен! Седем от общо седемте предизвикателства са завършени! С малки промени по TBR списъка, прочетох общо седем книги, между които намерих нови любими! В обобщение, ето как се справих с тях:
"Пророчеството на гарвана" - Книга, намерена чрез booktube
Milk and honey - Книга след залез
"Прикачен" - Книга от любим автор
"Портретът на Дориан Грей" - Книга, по-стара от теб (Book-to-movie adaptation)
"Перфектна химия" - Книга с жълто на корицата
"Покемон, избирам теб!" - Book-to-movie adaptation
"Правилата на привличането" - Прочети седем книги

Прочетох доста по-малко, гледайки книгите откъм страници, но съм доволна. Защото ако бях останала с предишния избор на книги, четенето щеше да бъде огромен стрес, а след края най-вероятно щях да се чувствам зле, че не съм завършила предизвикателствата. Но както и да е! Ето го краят! Надявам се маратонът за вас да е бил също толкова успешен и най-вече да сте се забавлявали с всички дейли предизвикателства в ютуб, активности от страна на организаторката и най-вече с избраните от вас книги! 

2 коментара:

  1. Уха момиче ти направо си му разнищила фамилията на този маратон. Браво на теб ❤️❤️❤️❤️

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно си се справила с маратона! Разбирам те и аз се опитах да слушам "Уинтър" на английски, докато чета българския вариант. Просто се объркваш :D

    ОтговорИзтриване