понеделник, 21 септември 2015 г.

"Междузвездни войни: Нова надежда - Принцесата, разбойникът и фермерското момче" от Александра Бракен - Ревю

Когато става въпрос за нещо, превърнало се в световен феномен и чието име знае почти всеки, е много трудно да се представи нова информация, да се обрисува нова картина за него, или просто да се промени.
Александра Бракен е нагърбена със задачата да пренебрегне всичко това, за да създаде нов разказ за безкрайната Галактика, съживявайки за пореден път емблематичните принцеса Лея, Люк Скайуокър, Хан Соло и Дарт Вейдър.
"Принцесата, разбойникът и фермерското момче" е роман, чрез който авторката преразказва познатата история от "Междузвездни войни: Нова надежда". Разделен е на три основни части, всяка от които проследява действието, давайки възможност на читателите да се доближат до мислите на Лея, Люк и Хан поотделно. Интересно тук е, че втората книга, "The Empire Strikes Back: So You Want to Be a Jedi?" и третата, "Return of the Jedi: Beware the Power of the Dark Side!", са написани от други писатели, съответно Adam Gidwitz и Tom Angleberger, всеки от които е свободен да представи част от сюжета по начина, по който той го вижда и възприема.
Признавам си - не членувам в официалния фен клуб на "Междузвездни войни" и съм гледала само половината от първия филм, при това преди да започна тази книга. Но прочетеното ме накара да размисля за това и да изтегля всички части за двудневен маратон. 
Идеята в основата на историята несъмнено е неповторима - има защо да е любима на толкова голяма аудитория. А книгата на Александра има своя чар, тъй като авторката влага във вече разказаното част от себе си. Добавените сцени, които не присъстват във филма, несъмнено отварят нова вратичка, през която се вижда нещо ново за всеки от героите.
Това, което ме грабна, е аспектът на книгата, който се съсредоточава върху персоналността на героите. Освен Галактическа война, всеки от тях води своя собствена борба най-вече с етикетите, поставени от околните. Лея е приемана като красива принцеса без явни способности, независимо от усилието ѝ да се докаже като сенатор и участник в бунтовническата дейност. Люк се подценява и като другите нарича себе си "дете" и "фермерче", дори докато се превръща в герой. А Хан се опитва да балансира между нуждата си да остане жив и това да постъпи по правилния начин.
Освен българския превод, прочетох и малка част на английски, с цел да опозная стила на писане на Александра Бракен. А той е прекрасен. Издава любовта ѝ към героите и историята, и желанието да сътвори нещо, което ще се хареса на читателите. Интересно допълнение са илюстрациите на Iain Mccaig на някои от страниците - изобразяват герои, моменти от разказа, космически кораби и Галактиката (конкретна, колкото може да бъде).
Снимка: instagram.com/alexbracken/
Книгата без съмнение е интересна, грабва вниманието и се чете много бързо, но може би защото не съм достатъчно запозната със света, в който се развива историята, и не съм прекарала значително време с героите, за да ги заобичам, не можа да предизвика у мен бурните реакции, на които се надявах и дадени моменти ми се сториха скучни и даже предвидими. Достатъчна е обаче да ме накара да си пусна "Нова надежда" още днес.
"Принцесата, разбойникът и фермерското момче" би се харесала на всеки запален фен на "Междузвездни войни", който е готов да преживее галактическото пътуване отново. Също така и на по-малките читатели и тези, които търсят начална точка за изстрелване към вълнуващо приключение. С нетърпение очаквам и следващите две книги от трилогията! 

Благодаря на изд. Егмонт за предварителното копие на книгата! 

1 коментар:

  1. Още едно ревю по темата: http://nsg1138.blogspot.com/2015/10/star-wars.html

    и

    Интервю с преводача на книгата, Вида Делчева - http://nsg1138.blogspot.com/2015/10/star-wars_15.html

    :)

    ОтговорИзтриване