понеделник, 27 юли 2015 г.

Booktube-a-thon - информация и TBR


В момента съм на вълна "книжни маратони" и размазване на TBR купчинката от книги по рафтовете ми. Както може би знаете, миналата седмица участвах в "Week of Wisdom Readaton" и завърших тематичната седмица с пълен успех. Сега е ред на годишния книжен Booktubeathon. За тези от вас, които не знаят - това е събитие, което се организира в Youtube, но всеки е напълно свободен да участва, независимо дали има канал там, блог, инстаграм за книги или е просто читател. В рамките на седем дни се изпълняват седем различни предизвикателства, съпътствани от видео предизвикателства за booktube-ърите. 
Официалните дати, на които ще се проведе тазгодишният Booktube - а - thon са 3-9 август.
Тази година Bookdepository спонсорират книжния маратон, правейки намаление на всички книги, които можете да намерите тук, като при закупуването трябва да използвате следния код: BOOKTUBEATHON10. Повече информация ще получите тук.
А вчера излязоха и седемте предизвикателства, които участниците ще трябва да опитат за завършат. Разбира се, могат да се комбинират по начин, който би паснал на всеки индивидуално. 
Предизвикателствата са:
1// Да прочетеш книга със синьо на корицата 
2// Да прочетеш книга от автор, който има същата първа буква на фамилията като твоята 
3// Да прочетеш нечия любима книга
4// Да прочетеш последната книга, с която се сдоби 
5// Да прочетеш книга без да я оставяш 
6// Да прочетеш книга, която много си искал да прочетеш
7// Да прочетеш общо седем книги

Ако желаете да разберете повече за маратона, предизвикателствата, организаторите и правила, можете да разгледате канала в ютуб, също да гледате клипа за тази година.

Този път изборът ми на книги е труден, защото останаха доста малко непрочетени книги, а нямам особено желание да си купувам нови - в крайна сметка идеята на маратоните е да се изчистят всички чакащи книжки. Въпреки това намерих няколко подходящи, които ме карат да се вълнувам (няма смисъл да чета само за да има нещо). Възможно е да сменя някои по време на събитието.
• За първото предизвикателство избрах "Похитителят на мълнии"/"Пърси Джаксън и боговете на Олимп" от Рик Риърдън. Получих я още за рождения си ден. Ще я започна първа и ще рискувам забраната си за купувате на книги, която се отнася най-вече за поредици. От сега знам, че късметът няма да бъде на моя страна и ще се наложи да си купя и останалите части.
• Второто предизвикателство ще покрия с "Убийствена жега" от Ричард Касъл. Мислех най-сетне да прегледам "Нещата, на които не ни учат в училище", но не, благодаря.
• За любима чужда книга избрах "Тайният дневник на Лора Палмър" - една от любимите на майка ми. Обичам сериала и ми се иска да видя какво се съдържа в тази тънка книжчица.
• Агата Кристи е отговорът на "последната книга, с която се сдобих". С майка ми намерихме "Смъртта на мистър Морли" втора ръка вчера.
• Да прочета книга без да я оставям е сравнително трудно начинание, за това си мисля, че колкото по-кратка е тя, толкова по-лесно ще бъде изпълнението му. Ще чета "Куидичът през вековете".
• След панаирът на книгата в София прочетох първата част на "Death note" и оттогава търся време за втората част. Сега е шансът ми да се позабавлявам с нея.
• Последното предизвикателство гласи, че през тази седмица трябва да прочета седем книги, за това избрах една, която също от юни стои в списъка ми и чака да ѝ дам любов. "Окончателна директива" от Джеймс Дашнър - историята преди "Лабиринтът", ще бъде седмата книга за Booktubeathon - а. Тя също би могла да зачеркне предизвикателството за книга, която съм искала да прочета.
Всяка една книга покрива няколко предизвикателства, но ще разнищвам този въпрос в wrap up поста, с който ще се заема след края на Booktubeathon - а.
Общият брой на страниците на седемте планирани книги е 1664.

1 коментар:

  1. Амбициозен TBR си си избрала. Успех с четенето, мила.
    Междувременно и аз подбрах своя TBR: http://inspireyoux.blogspot.com/2015/07/booktubeathon-my-tbr.html
    :))

    ОтговорИзтриване