понеделник, 25 май 2015 г.

"Нощният цирк" от Ерин Моргънстърн - Ревю

Циркът пристига без предупреждение.
Не го предшестват никакви обяви, никакви книжни плакати по стълбовете в центъра на града; не е споменат, нито рекламиран в местните вестници. Той просто е тук, а вчера не беше.

"Нощният цирк" от Ерин Моргънстърн ме грабна още с първите си четири реда.
Никога няма да бъда способна да предам цялата палитра от чувства, които провокира тази книга, нито пък да ви накарам да обикнете Le cirque des Rêves толкова, колкото го обичам аз. За да разберете, трябва да прочетете книгата сами и да усетите магията.
Историята за пътуващ цирк от края на деветнадесети век, съставен не от една, а от десетки шатри със свои собствени атракции, сама по себе си е пленяваща. А съчетана с финия стил на авторката (в случая по-скоро красивия превод на Мария Чайлд), прави четенето неповторимо преживяване. Ерин Моргънстърн отделя внимание на всеки един детайл от картината - от изящните дрехи на персонажите до тънкия слой прах върху някоя полица с книги. За хората, които не си падат по подобен тип текстове може би четенето няма да бъде приятно, макар че тук историята е интригуваща и със или без описания тя трябва да се чете бавно. Всеки ред е удоволствие, всяка препратка (особено тези към творбите на Шекспир), всяка една реплика. А текстът трябва да бъде осмислен. Невъзможно е при първия прочит да се забележат всички тънкости и само мога да предполагам, че вторият би бил още по-завладяващ.
"По-добре един перфектен диамант, отколкото цяла торба с дефектни камъни."
"Хората виждат онова, което искат да видят. И в повечето случаи - онова, което им се казва, че виждат."
Обгърнат от нощта, величествен и мистериозен, отвъд стените си Нощният цирк крие една необятна арена за състезание между двама млади илюзионисти, борещи се помежду си заради амбициозните си ментори и тяхната вражда, без дори да знаят за цената, която им е отредено да платят, за да станат победители. Тази сюжетна линия е най-ярко изтъкнатата в цялостната композиция на произведението. В рамките на тридесет години проследяваме как Силия и Марко, двете главни фигури в историята, усъвършенстват способностите си и започват "сляпа" битка помежду си чрез цирка, изграждайки нови шатри, пълни с магия, и поддържайки го жив. Освен това виждаме и пътя им към съдбата, борбата за свобода от невидимите вериги, които са ги приковали освен един към друг, и към Le cirque des Rêves.
При тях двамата е преплетена и любовната нишка, придавайки на сюжета известен драматизъм - Силия и Марко се влюбват, но не могат да бъдат заедно заради неизвестните правила на дуела, от които по-късно става ясно, че един от двамата ще трябва да умре. Не мога да кажа, че това е любимият ми аспект от историята им, но определено ми хареса, тъй като не е натрапчив, нито преувеличен. По-скоро го смятам частично породен от самата забрана двамата да са заедно.
Попет и Уиджит, близнаците, родени в деня на откриването на цирка, са не по-малко важни. Главите, които проследяват техните действия, са любимите ми, защото двамата са въплъщение на бъдещето на цирка - живи, интересни, забавни и влюбени в "дома си". Бейли, който е привидно нормално момче с предначертано от родителите му бъдеще, има също важна роля. Частите от книгата, посветени на него, са най-объркващите, тъй като авторката ни праща години напред в бъдещето, във време, в което много неща около цирка са са променили. 
Друг похват на Моргънстърн е да използва второ лице в някои от главите, обяснявайки какво е чувството да се разхождаш по пътеките между шатрите. Чрез тези, макар и не много глави, се почувствах малко по-близо до това въображаемо място и неведнъж изтръпнах. 
Цукико, хер Тийсън, Хектор, Александър, Изобел и други, както и тези герои, които споменах по-горе, са тези, които създават, украсяват и вдъхват живот на главния герой и този, който стои в основата на цялата книга - Le cirque des Rêves, "Циркът на мечтите".
"Миналото остава върху теб, както пудрата захар се полепя по пръстите ти. Някои хора могат да се отърват от него, но те пак си остават там - случките и събитията, довели те до мястото, на което си сега."

Ерин Моргънстърн не само е написала поредната книга. Тя е създала лабиринт за въображението, зад чиито ъгли се крият магия и мистерии, обагрени в червено и черно на фона на нощно небе. Приказна история за вълшебно място, обитавано от прелестни персонажи, които несъмнено ще се появят в сънищата ви, след като прочетете "Нощният цирк."
"В края на краищата, има много видове магия."
Благодаря на издателство "Ентусиаст", които направиха възможно приключението ми по несъществуващите пътеки на цирка!

Няма коментари:

Публикуване на коментар